Ako vyliečiť bolesť chrbta pomocou stravy (a chôdzou na moriaka)

Hovorí sa, že na reumatické choroby sa nezomiera… iba veľmi trpí.

Tieto ochorenia patria medzi najrozšírenejšie na svete a ich počet sa rýchlo zvyšuje.

Moji čitatelia mi často posielajú otázky ohľadom bolesti chrbta, bolesti kĺbov a súvisiacich reumatických ťažkostiach. Keďže ma to samu zaujíma, išla som do kníhkupectva a nakúpila všetky knihy, ktoré sa tejto tématike venujú. Ledva som ich uniesla.

Čo to je reuma

Táto téma je naozaj rozsiahla. V prípade reumy nejde len o jednu chorobu, ale o viac samostatných jednotiek, ktoré majú často na svedomí práve bolesť chrbta, pretože postihujú kĺby, chrbticu, šľachy a svaly. Patria sem:

  • Zápalové reumatické choroby – choroby spojivového tkaniva, kde podstatou zápalu je tvorba protilátok a nasmerovanie aktivity obranných buniek proti niektorým častiam tela.
  • Degeneratívne reumatické choroby – osteoartróza, kde ide o degeneratívny proces, pri ktorom dochádza k opotrebeniu tkanív.
  • Choroby kostí a chrupavky – osteoporóza, teda rednutie kostí.
  • Mimokĺbový reumatizmus – choroby medzistavcovej platničky, úponov a šliach.
  • Kĺbové postihnutia pri rôznych iných chorobách – metabolické ochorenia, ochorenia žliaz s vnútorným vylučovaním a iné.

Síce nie som žiadny školený špecialista, ale knihami som sa prelúskala a dozvedela som sa množstvo užitočných informácií. Okrem iného aj to, ako môže naša strava ovplyvniť bolesti kĺbov. Ak ešte nemáte môj súhrn najdôležitejších poznatkov o potravinách, rada vám ho pošlem na tejto stránke.

V tomto článku spíšem najdôležitejšie zistenia o bolestiach chrbta a reumatických ochoreniach v súvislosti so zdravou stravou. Potešujúce je zistenie, že úpravou nášho jedálničku a trochou cvičenia si môžeme podstatne zlepšiť situáciu a v mnohých prípadoch bolesti chrbta aj úplne vyliečiť.

Predpokladá sa, že ochorenia ako osteoartróza a osteoporóza budú predstavovať epidémiu tohto tisícročia. Bolesti chrbta sú jedny z najčastejších bolestí, ktoré začínajú často už v mladosti. Ak ste mali šťastie a netrápili vás v mladosti, veľmi pravdepodobne sa problémy s chrbtom objavia najneskôr okolo päťdesiatky.

Čo spôsobuje bolesť chrbta

Vyrástla som v rodine, kde sa pravidelne rekreačne športovalo. V zime sánkovanie, lyžovanie, korčuľovanie a v lete plávanie, turistika. No ja som bývala skôr zápecník a šport som brala ako niečo, čo treba pretrpieť. Keď som dospela a vymanila sa z rodičovského dohľadu, športové aktivity detí som síce podporovala, ale svoje som odsunula na vedľajšiu koľaj.

Keď prišiel čas, že ma začal bolieť chrbát, spozornela som. Nechcela som hneď utekať k lekárom a napchávať sa tabletkami, tak som skúsila pravidelné cvičenie v telocvični. Pomohlo to, bolesti prestali a celkovo som sa cítila lepšie. Po čase som cvičenie zanedbala a bolesti chrbta sa vrátili. Nuž som si opäť uvedomila, aké je to cvičenie skutočne dôležité.

Vraj iba jednému percentu z tých, ktorí trpia bolesťami chrbta, môže pomôcť chirurgia. Údajne osemdesiat percent prípadov bolestí chrbta sa dá zlepšiť pomocou liekov, masáží, relaxačných techník, odpočinku, ale aj cvičením a správnou výživou.

Po šesťdesiatpäťke sa znižuje sila a stráca sa rovnováha. Zo štatistík vyplýva, že až 30 percent ľudí po tomto veku nakoniec spadne a 10 percent si pri páde niečo zlomí. Takže naozaj je nesmierne dôležité pravidelne sa venovať cvičeniu, a to nielen preto, aby sme znížili bolesť chrbta. Štúdie ukazujú, že ženám starším ako šesťdesiat rokov, ktoré sa venovali každý týždeň dve hodiny fyzickej aktivite, sa hustota kostí zlepšila a tým pádom si aj znížili šancu na zlomeninu. Našla som tiež veľmi zaujímavé porovnanie – aktívna šesťdesiatročná žena je na úrovni 26 ročnej neaktívnej!

Ako vplýva zdravá strava na bolesť chrbta

Najviac ma pri mojom výskume zarazili štatistické údaje o osteoporóze. Toto ochorenie, ľudovo zvané rednutie kostí, sa vyskytuje až u ôsmich percent obyvateľov Slovenska. Ide o približne 400 000 občanov, čo je naozaj nesmierne vysoké číslo. Prečo toto ochorenie zasahuje toľkých ľudí?

Podľa niektorých autorov (napríklad pána Campbella v jeho známej knihe Čínska štúdia) je hlavnou príčinou reumatických bolestí konzumácia živočíšnych bielkovín. Títo autori napríklad tvrdia, že priamo pitie mlieka nám významne ničí organizmus a spôsobuje mnoho problémov. Podobne to je aj s mäsom. Preto sa miesto živočíšnych bielkovín odporúča konzumácia rastlinných bielkovín ako šošovica, fazuľa, bôb a ďalšie strukoviny.

Keď som si pospomínala na stravovanie svojich predkov, uvedomila som si, že jedli podobným spôsobom, ktorý sa dnes odborníkmi označuje pojmom zdravá výživa. Jedli čisté nerafinované produkty, najbežnejším jedlom boli strukoviny, kapusta, zemiaky, zelenina, ovocie najlepšie priamo zo stromu. Napríklad, keď som bola malá, mávali sme hustú fazuľovú polievku každý týždeň. Môj otec ju miloval, bol na ňu totiž zvyknutý z detstva.

Mäso bolo v tom čase vzácne a ani ak by chceli, nemohli ho mať každý deň. Bývalo sviatočným jedlom, ktoré sa pripravovalo raz za týždeň v nedeľu. Teraz však prišla éra, keď si ani nevieme predstaviť poriadne jedlo bez mäsa. Dokonca aj na raňajky sa často napchávame šunkou, ale zabúdame na to, že nielenže priveľa mäsa vôbec nemusí byť optimálnou výživou, ale keď sa ním napcháme, neostane nám miesto ani chuť na to, čo by malo byť hlavným pilierom nášho stravovania.

Vymýšľame rôzne rafinované recepty, počítame kalórie, množstvo bielkovín, sacharidov, tukov, a pritom zabúdame, že kľúčom k nášmu zdraviu sú prosté nerafinované potraviny. Každý z nás drží kľúč ku zdraviu vo svojich rukách. Ak mám zhrnúť všetky poznatky do jednej vety, potom by to bolo: „Znížte vo svojej strave príjem živočíšnych bielkovín a začnite jesť viac zeleniny, presne ako nám to hovorievali staré mamy!“

Chôdza na moriaka

Nedávno som bola na stretávke s priateľkou, ktorá vždy chodieva trochu prihrbená a zvykla sa sťažovať na bolesť chrbta. No tentokrát vošla do kaviarne krásne vystretá a ja som s príjemným prekvapením spozorovala, že vyzerá o mnoho rokov mladšie.
„Čo je s tebou?“ spýtala som sa jej s úsmevom. „Vyzeráš, akoby si práve vyhrala súťaž krásy! Taká krásne vystrená.“
Zasmiala sa. „Začala som chodiť na brušné tance.“
„A to pomáha na postavu?“
„Ani nevieš ako. Minule sme sa učili jednu fintu, vďaka ktorej tanečnice pôsobia tak krásne a vznešene. Volá sa to chôdza na moriaka.“ Veľavravne sa odmlčala a potom s úsmevom zahlásila: „Stačí vypäť hruď.“
„To je všetko?“ odpovedala som trochu sklamane, no napriek tomu som všetkými silami vypla hruď. Musela som vyzerať dosť smiešne.
„Nie tak,“ zasmiala sa moja kamarátka. „Hlavu, ramená, aj driek nechaj na mieste. Ten trik spočíva v tom poriadne sa nadýchnuť do hornej časti hrudníka a vypučiť hruď.“
Skúsila som.
„Áno tak! Vidíš, aj ty teraz vyzeráš o desať rokov mladšie. Ale zároveň trochu ako moriak.“
„Ďakujem za radu,“ odvetila som a obe sme sa rozosmiali.
Odvtedy chodím ako moriak a cítim sa skvelo 🙂

Nový článok už čoskoro


Raz týždenne posielam svojim čitateľkám email s novým článkom a zaujímavé informácie naviac. Zapíšte sa, ak máte záujem 🙂

Sľubujem, že to bude stáť za to, no ak náhodou nie, budete mať kedykoľvek možnosť sa zo zasielania emailov odhlásiť. A pretože si cením Vaše súkromie, môžete si tiež prečítať moje zásady ochrany osobných údajov, aby ste sa uistili, ako bezpečne zaobchádzam s týmito dátami.

Pridaj komentár