Jedlo je pre Francúzov niečo na vrchole potešenia. Kvalitné jedlo milujú, dokážu sa o ňom rozprávať a ochutnávať rôzne gurmánske špeciality hodiny. Je to pre nich aj vec národnej hrdosti. Napriek tomu, že si doprajú, sú však štíhli. Dobré jedlo a dobré pitie u nich patrí k sebe.

Francúz nikdy nebude len piť, to u nich neexistuje, povedala mi moja kamarátka a porozprávala svoj zážitok z návštevy vo francúzskej rodine. ,,Predstav si, aké faux pas som vyviedla,“ vravela mi. ,,Fajnovo sme sa najedli, popíjali vínko a na stole zostali z jedla len zvyšky. Pomyslela som si, že sa patrí, aby som domácej panej trochu pomohla a tak som začala odkladať poloprázdne misy s jedlom a zbierať použité taniere. Zdalo sa mi, že hostitelia zostali akýsi zaskočení, ale po chvíle váhania sa pridali. Spratali sme zo stola a potom som zas zostala zaskočená ja, že odnášajú aj fľaše s vínom. Myslela som, že končí večera, ale nie večer. Všimla som si, že na seba pozerali stále tak akosi rozpačito a nakoniec doniesli čaj. Nevydržala som a hovorím im: ,Nedáme si ešte vínko?“

Opäť tie ich prekvapené pohľady, po chvíľke rozpakov doniesli fľaše naspäť, ale začali rozkladať aj  čisté taniere. ,,Ďakujem,“ vravím, ,,ale ja už jesť nebudem,“ odtisla som tanierik, ktorý predo mňa položili a pritiahla som si pohárik na vínko. ,,Nebudeš jesť? Vieš, my nikdy nepijeme bez toho, aby sme si pri tom čosi nezahryzli.“ Aha, povedala som si, o toto ide, u nás na Slovensku sa veru často pije alkohol bez zájedky, v tej chvíli som si pripadala tak trocha ako barbar,“ zakončila rozprávanie kamarátka.

Francúzi majú jedenie a pitie privedené do dokonalosti a vedia, že nie je dobré piť nalačno? Nie je to len o tom, že sa nám alkohol bleskovo dostane do krvi a opijeme sa tak rýchlo, že si to ani neuvedomíme. Najzávažnejší dôvod je proces spracovávania alkoholu a neblahý vplyv pitia alkoholu nalačno na našu váhu a priberanie.

Vstrebávanie alkoholu sa začína už v žalúdku (približne 20 percent vypitého alkoholu). Je to výnimočné v porovnaní s ostatnými živinami, ktoré sa vstrebávajú až v tenkom čreve, a zároveň dôvodom, prečo sa človek dostane tak rýchlo po vypití „do nálady“. Príčinou jeho rýchleho vstrebávania je malá veľkosť a lipofilita (schopnosť rozpustnosti látok v tukoch) molekuly alkoholu, ktorá mu dáva schopnosť prechádzať cez membrány buniek.

Aká je ďalšia cesta alkoholu v tele? Zo žalúdka a z čreva sa absorbuje v prakticky nezmenenej podobe do krvi, ktorá ho rozdistribuuje do všetkých orgánov. Rýchlosť vstrebávania alkoholu je vyššia než rýchlosť jeho vylučovania. Preto vo fáze vstrebávania jeho koncentrácia v krvi stúpa. Jednoznačný prím v transformácii alkoholu hrá pečeň.

Celú oxidáciu môžeme rozdeliť do dvoch krokov: Pri prvom kroku vznikne škodlivý acetaldehyd, látka zodpovedná za nevoľnosť a zvracanie. V druhom kroku z neho vzniká vplyvom enzýmu neškodný acetát, ktorý dokáže náš organizmus použiť ako zdroj energie. Keď sa tento enzým zablokuje, hromadí sa acetaldehyd a všetky nepríjemné dôsledky s ním.

Zvykne sa vravieť, že z popíjania alkoholu rastie pivný pupok. A nie je to náhoda, alkohol je po tukoch najvýdatnejší zdroj energie a k  popíjaniu neodmysliteľne patrí tzv. papučová kultúra, teda váľanie sa pred televízorom a nedostatok pohybu. Od alkoholu závislí ľudia získavajú až 50 % svojho denného energetického príjmu práve popíjaním. Vypitím pol litra piva získajú 1 500 – 1 800 kJ energie a kam s toľkou energiou? Uloží sa do tukových zásob.

Preto je ideálne, keď si už človek chce vychutnať alkoholický nápoj, doplniť ho aj zdravým jedlom. Tematiku o potravinách som podrobne spracovala a súhrn Vám rada pošlem zdarma. Určite tam nepatria rôzne zemiakové lupienky, skôr zeleninové jednohubky, ktoré spomalia prenikanie alkoholu do krvi a pomôžu, aby sme množstvo skonzumovaného alkoholu neprehnali. Lebo aj keď je stále viac vedcov, ktorí alkohol neodporúčajú vôbec, niektorí tolerujú jednu dávku denne: či už jeden štamperlík tvrdého, deci vínka alebo pohár pivka, ale viac nie!