Keď sa rozhliadnem okolo seba, nemôžem ignorovať fakt, aké rozdielne sú moje priateľky. Jedna je vysoká, štíhla, no nemotorná ako lieska vo vetre. Ďalšia je nízka a územčistá, ale zato riadne atleticky nadaná. Tretia má priemernú výšku, no rada papá a jej váha je nadpriemerná.

Na hodine cvičenia je najjasnejšie vidieť, že hoci všetky sme ženy, dcéry, matky, babičky, každá z nás má svojskú postavu a každej sa na inom mieste prednostne ukladajú zásoby – teda slaninka. Hoci plníme rovnaké funkcie, každá z nás má predsa len iné genetické vlastnosti.

Zoberme si taký fenomén, akým je Peter Sagan. Má takú kombináciu génov, že je neporovnateľne lepší od svojich kolegov. Dokonca aj jeho brat, ktorý je k nemu geneticky veľmi blízko, nedokáže dosiahnuť rovnaké výsledky. Drinou síce niektorí môžu dosiahnuť veľmi veľa, ale nedá sa tým prekonať talent.

A o tom to celé je – hoci všetci sme ľudia, každý z nás má trošilinku iné génové kombinácie. V čom je jeden majster, ten druhý nemá šancu. Napriek tomu sme schopné si povedať: Chcela by som byť ako moja kamarátka, ktorá je modelkou. Chcem byť vysoká, štíhla a aj keď viem, že s mojou postavou taká nikdy nebudem, usilovne driem na tom, aby som sa tomu aspoň priblížila. Nie je zlé sa o seba starať, ale nemali by sme sa porovnávať. Každý proste máme iné predpoklady, iné gény.

Rovnako, ako sa líšime výzorom, každému z nás vyhovuje aj trochu iné zloženie stravy. A preto informácie typu, že vedci zistili, ako denné pitie kávy vplýva na zdravie, nie sú často relevantné. Každý sme iný – niekomu prospieva niečo, čo druhému škodí. Verím, že príde čas, keď budeme mať dostupný genetický rozbor, na základe ktorého budeme poznať svoje najvhodnejšie zloženie stravy. Tematiku o potravinách som podrobne spracovala a súhrn vám rada pošlem zdarma.

Keď sa chce človek zdravo stravovať, znamená to v prvom rade vylúčiť umelo vyrobené limonády, rovnako aj koncentrované džúsy a alkoholické nápoje. Teda ostáva čistá voda, občas prichutená troškou citrónu. Čaj a káva ponúkajú popri vode lákavé spestrenie chuti.

O káve sa hovorí ako o fenoméne, ktorý znižuje cholesterol a dokonca pridáva roky na živote. Mám jednu dobrú priateľku, ktorá na kávu nevedela dopustiť. Výhradne ju však pila ráno. Zdôverila sa mi, ako sama vypozorovala, že ak vypije čo i len dúšok kávy večer, nebude môcť zaspať celú noc.

Jedného dňa sa rozhodla investovať do svojho zdravia a nechala si v laboratóriu urobiť genetický rozbor. Výsledky ukázali, že v jej tele sa kofeín odbúrava ťažko a pomaly. Bežne trvá spracovanie kofeínu u ľudí okolo štyroch hodín, avšak moja priateľka to mala vypočítané až na osem. Tiež jej bolo povedané, že kofeín u nej zvyšuje riziko infarktu. Je vidieť, že pre niekoho môže byť káva užitočná, ale pre iného je nebezpečná.

Aj keď zatiaľ nemáme cenovo dostupnú možnosť nechať si svoje gény laboratórne testovať, najdôležitejšie je počúvať svoje telo. Tak ako aj moja priateľka odpozorovala, kedy jej organizmus prijímať kofeín chce a kedy nie. Ak je človek dostatočne pozorný, sám zistí, čo mu prospieva a čo mu škodí. Keď raz budeme mať dostupnejšiu možnost genetického rozboru, som si istá, že nám nakoniec potvrdia, čo sme už sami o sebe tušili.