Pre diétne polievky na chudnutie nemusíme vymýšľať nič exotické. Tie najlepšie sú tie najjednoduchšie.

Polievky vždy tvorili základ slovenskej kuchyne práve preto, že dokázali zohriať, naštartovať trávenie, ale predovšetkým naplniť žalúdok, keď nebolo dosť jedla. Šikovná gazdiná tak nakŕmila rodinu, aj keď bolo jedla len poskromne.

Dnes sa nám svet obracia tak trochu naruby. Jedla máme často nadbytok (hlavne toho nezdravého), a potom nekontrolovane priberáme.

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako schudnúť, sú práve polievky. Diétne polievky dokážu dať pocit plného bruška, dodať veľa prepotrebných živín a súčasne uberať z tukových zásob.

Existujú tri polievky so symptatickým názvom tukožravé. Akoby tie polievočky mohli samy zabezpečiť, že nám vychytajú z podkožia prebytočný tuk a my získame späť našu ideálnu váhu. Znie to idilicky, ale… oni to naozaj dokážu.

Pripravila som pre vás aj bezplatný emailový kurz chudnutia pre ženy po 50-ke, zapísať sa môžete kliknutím sem.

Najlepšie diétne polievky na chudnutie

Pozrime sa na tri najznámejšie tukožravé polievky.

1. Kapustová polievka je topka

Kapusta je známym požieračom tukov a príprava tejto diétnej polievky je jednoduchá a rýchla. Stačí:

  • menšia hlávku kapusty
  • cibuľa
  • zeler
  • rajčiny
  • paprika
  • soľ a koreniny

Kapustu nakrájajte najemno a zeleninu na drobné kúsky. Všetko sa dá do jedného hrnca, zaleje vodou, mierne osolí, okorení a môžeme variť. Chuť polievky necháme na vyvarenej zelenine a rozhodne nepoužijeme umelé dochucovadlá. Varíme asi 60 minút a môžeme jesť.

Tento recept je všeobecne známy, ja však vrele odporúčam jednu formu super-zdravého dochucovadla a tým je hrsť nadrobno nakrájanej surovej kyslej kapusty. Zamiešajte ju do teplej (nie horúcej) polievky v tanieri. Základom zdravia a chudnutia je totiž práve dostatok vlákniny a zdravých probiotických baktérií. Obe zložky sa v kyslej kapuste nachádzajú a navyše polievke dodajú príjemnú kyselkavú chuť.

2. Pórová polievka je zase mňamka

Polievka z póru nie je len moja osobná srdcovka, ale je to obľúbená tukožravá polievka pre chudnúce Francúzky. Ak sa im náhodou stane, že sa nejaké to kilečko prilepí na ich telo, okamžite nasadia dvojdňovú diétu s pórovou polievkou. Jedia ju ráno, na obed aj večer. Rovnako ako kapustová dodá telu veľa vlákniny, rozhýbe lenivé črevá, zrýchli metabolizmus a skvele napomôže pri chudnutí.

Príprava je jednoduchá, stačí pór, ktorého množstvo závisí len od toho, ako dlho ju chcete konzumovať. Čím je jeho pomer k vode väčší, tým je účinnejšia kvôli množstvu vlákniny. Pór nakrájame priečne na pol centimetrové kolieska a uvaríme do mäkka.  Pre mňa je ideálne, ak si váru na záver rozmixujem a mám skvelú krémovú verziu typickú pre obyvateľov Galského kohúta.

A opäť, ak máme chuť môžeme si ju dochutiť troškou čierneho korenia, čili papričkou alebo kvalitným probiotickým jogurtom, ktorý pridáme už do hotovej teplej (nie horúcej) polievky. Zase kvôli tým skvelým baktériám, ktoré pracujú pre nás. Soľ ju tiež skvelo prichutí, ale so soľou treba kvôli krvnému tlaku šetriť viac ako so šafránom.

3. Ani mäsové polievky na chudnutie nesmieme vynechať

Aj mäsovú polievku si môžeme pripraviť ako tukožravú, ak nie ste najväčšie kamarátky s čistou zeleninou. Pomôže vám dobrý kurací či morčací vývar s kúskami hydinového mäska.

Aby vás vývar naplno zasýtil, môžete do neho pridať zopár hrstí pohanky, ktorá zvýrazní mäsovú chuť. Viem, že pohanka nepatrí medzi vyhľadávané potraviny, ale aj na ňu sa dá zvyknúť – a potom na si ju nebudete vedieť vynachváliť.

Na prípravu použite hydinové (kuracie, morčacie) prsia, pohanku, cibuľu a cesnak. Ideálne je, ak pridáte aj zeleninu. Cibuľu, cesnak či ďalšiu zeleninu si nakrájajte nadrobno a spolu s pohankou a nakrájaným kuracím mäsom ju opražte na pár kvapkách kokosového alebo olivového oleja. Zalejte vodou, prípadne pravým zeleninovým vývarom pre lepšiu chuť a varte, kým pohanka nezmäkne. Na záver pridajte štipku kari korenia, ktoré je známym štartérom metabolizmu.

Bonus – Aj tekvica chce do partie

Na záver vám ešte predstavím jednu skvelú polievku na chudnutie. Najmä na jeseň je mojou obľúbenou – ide o tekvicovú polievku.

Možno sa zamyslíte, že má veľa sacharidov a že nie je na chudnutie vhodná, ale to je omyl. Aj pri chudnutí je dobré konzumovať zdravé sacharidy, ktoré nám dajú pocit uspokojenia, pretože telo nebude vyhladované za cukrom.

Ako môžeme diétne polievky obohatiť

Zdravé diétne polievky pracujú vo váš prospech a vďaka nim môžete znížiť svoju hmotnosť. Obsahujú nízky počet kalórii a zároveň sú plné bohatých živín a vitamínov. Polievky na chudnutie by nemali chýbať v žiadnom zdravom jedálničku.

Polievky na chudnutie s vlákninou

Základ čohokoľvek na chudnutie je prijať dostatok vlákniny. Vláknina je úžasná v tom, že nás zasýti a nedodá nám veľa kalórii.

Hodiť do polievky za lyžicu rozpustnej vlákniny (napríklad ovsu alebo psyllia) zabezpečí, že podporíme naše dobré črevné baktérie (nakŕmime ich, lebo rozpustné vlákniny sú pre ne skvelá potrava) a následne budú oni pracovať pre naše zdravé črevo a celkové zdravie.

Tiež odporúčam hodiť do polievky zopár húb, ktoré rovnako dokážu nakŕmiť a podporiť dobré baktérie v črevnej mikroflóre.

Diétne polievky pre silný imunitný systém

Dnes sa v rámci posilnenia imunity odporúča zinok. Preto pridať do diétnych polievok potravinové zdroje, v ktorých sa tento prvok nachádza, je ďalší výborný nápad.

Zinok je známy najmä svojim pozitívnym účinkom na pokožku, vlasy a nechty, ale tento minerál je kľúčový aj pre fungovanie niektorých základných procesov v tele. Napríklad aj pre zdravie našich zmyslov a pozitívne pôsobí na hormóny a cievy. Je výborným posilňovačom imunity.

Medzi bohaté zdroja zinku patria živočíšne produkty, najmä červené mäso.

Mäso: Chudšie hovädzie či bravčové mäso je skvelým zdrojom mnohých minerálov, ale najmä zinku. To isté platí o kuracom mäse, špeciálne kuracie prsia. Podobne aj mlieko a mliečne výrobky sú dobrou zásobou zinku.

Morské plody: Ak máte radi dary mora, určite sa potešíte, že viacero z nich je veľmi bohatých na zinok. Ide napríklad o ustrice, homáre, kraby a niektoré morské živočíchy s červeným mäsom.

Nájdu sa však aj rastlinné zdroje:

Zelenina: Zelenina je veľmi prospešná a zdravá pre naše telo kvôli bohatému obsahu vitamínov aj minerálov. Zinok sa najviac nachádza v špenáte, brokolici, cesnaku, kapuste a tiež v zelenej vňati.

Orechy a semená: Podobne ako pri horčíku, aj pri zinku platí, že viaceré druhy orechov sú veľmi dobrým zdrojom tohto minerálu. Ide napríklad o arašidy alebo o píniové orechy. Rovnako tak môžete konzumovať pre zinok aj tekvicové semená.

Strukoviny a zrná: Ovsené vločky, hnedá ryža, pšeničných chlieb, quinoa, obilniny a celozrnné výrobky, to všetko je bohaté na zinok. Okrem toho ho možno nájsť aj v niektorých strukovinách, napríklad v čiernej alebo zelenej fazuli, cíceri alebo v šošovici.

Každú z našich tukožravých polievok môžeme týmito potravinami obohatiť. Budú ešte zdravšie a skutočne nám pomôžu nielen schudnúť, ale zabezpečiť skvelé živiny.

Zaujímavý tip na záver

A ešte dôležitý tip na polievky od Martiny Valachovej, autorky knihy Kam miznú vaše peniaze. Martina vrele odporúča návrat k našim tradičným slovenským polievkam v kapitole Ako variť zdravo, chutne a finančne nenáročne. Spomína tam známe dobroty: kapustnicu, fazuľovicu a šošovicovú polievku. Podobne ako ja, tiež ich často dopĺňa pohánkou.

Jej knihu vrele odporúčam všetkým. Môžete si o nej viac prečítať a zakúpiť na tomto odkaze. Je napísaná s humorom a obsahuje mnoho nápaditých a praktických návodov, ako zariadiť, aby ste si vystačili s príjmom a tiež, ako si prilepšiť. Zároveň je plná praktických rád, ako s nízkym rozpočtom uvariť chutné a zdravé jedlo pre celú rodinu, pretože najviac peňazí nás väčšinou stojí strava.

Prajem vám príjemné čítanie, dobrú chuť a nech kilečká idú dole 🙂