Prečo je spánok dôležitý

Dnes asi ťažko nájsť niekoho, kto nemá problém so spánkom. Kto spí bez problémov je dieťa štasteny. Dobrý spánok je doslova nad zlato.

Denník Guardian na obálke knihy Prečo spíme píše: ,,Neurovedec objavil prelomový spôsob, ako byť múdrejší, príťažlivejší, štíhlejší, šťastnejší, zdravší a ako zahnať rakovinu – dobrý nočný spánok.“

Z uvedených slov by si asi každý povedal, že zase raz niekto poriadne preháňa, ale… čítajte ďalej.

Spánok som vždy kládla na jedno z prvých miest. Možno som intuitívne cítila, aká je to dôležitá súčasť nášho fyzického i psychického zdravia. Keďže som sama verila v to, že spánok je veľmi dôležitý, rozhodla som sa knihu si prečítať. Urobila som dobre.

Kniha mi potvrdila to, čo som cítila na základe vlastných skúseností. Dobrý spánok je naozaj nesmierne dôležitý a má naozaj cenu zlata. V niekoľkých kapitolkách sa posnažím priblížiť niektoré dôležité a hlavne zaujímavé skutočnosti, prečo je spánok taký dôležitý, ale i to, ako ľahko a závažne si môžeme v zrelom veku uškodiť, ak si ho nedoprajeme dostatok.

Škovránky a sovy

Pre dobrý spánok je vhodná žiadna alebo len ľahká večera

Vyšli sme si s priateľkou na stretnutie. Sadli sme si do reštaurácie a ja som neodolala porcii zubáča s cícerovou kašou, marinovaným mangoldom a cviklou. Doniesli mi síce miniatúrnu, avšak veľmi pôvabnú porciu. Kašu naaranžovali na tanier v tvare kaprej podkovičky, s červenými očkami z cvikle, na vrchu sa vynímali dva plátky grilovaného mäsa zo zubáča s prúžkami mangoldu a cvikly.

Bolo to pôsobivé, ale veľmi som sa z toho nenajedla. Nevadilo mi to, z mojich skúseností s udržiavaním štíhlej postavy nie je vhodné sa navečer prejedať. Telo si v noci počas spánku potrebuje oddýchnuť od trávenia, aby malo dosť energie na obnovovanie buniek a spracovanie zážitkov z dňa. A s plným žalúdkom sa mi nespí dobre. Ale keďže som šla z cvičenia a trénerka nás upozornila, že sa máme najesť, aby malo telo z čoho budovať svaly, bola tá ľahká večera super vhodná a zdravá. Spojilo sa teda príjemné s užitočným, najedla som sa a nenarušila spánok plným bruchom.

Niektorí ľudia neznášajú ponocovanie

Pri večeri som sa čoskoro cítila unavená a rozmýšľala som, ako ťažko sa mi bude ráno vstávať. Zato moja priateľka bola ako ryba vo vode, čím neskoršia hodina, tým viac ožívala.

Vtedy som si spomenula na môjho známeho, ktorý sa dlhé roky živí ako hudobník napriek tomu, že je vyštudovaný ekonóm. Po revolúcii sa vzdal atraktívneho zamestnania lektora a radšej chodí po večeroch a nociach vyhrávať. V začiatkoch mal príjem viacnásobne vyšší ako väčšina z nás, ktorí vstávame zavčas rána a chodíme do každodennej práce.

Napriek tomu som si hovorila, že ja by som sa na také niečo nedala. Ponocovať a hrať do skorých ranných hodín, doobeda spávať a po nociach bdieť, sa mi zdalo príšerné a nestálo by mi to za žiadne peniaze.

Ako čas plynul, počet hudobníkov bol stále väčší a ako mu narastala konkurencia, tak sa jeho príjmy znižovali. Lenže ceny za ten čas podstatne stúpli.

Dohovárali sme mu, že by aspoň teraz mal začať chodiť do normálnej práce, aby sa finančne pozviechal. Prekvapilo ma, že po chvíli zvažovania odmietol. Nakoniec nám to vysvetlil: ,,Neviem si predstaviť, že by som ráno vstával do práce, to nie je pre mňa.“

Pomyslela som si, že keď je taký lenivý a neráči sa mu vstávať, tak mu treba. Hoci celé sa mi to nezdalo, pretože keby bol naozaj lenivý a nechcelo by sa mu pracovať, nechodil by hrávať niekoľko hodinové šnúry, na ktoré ešte musel dlho cestovať na miesto a späť. Priznám sa, že som tomu nerozumela. V podstate po nociach odpracoval toľko hodín, čo ja cez deň, ale v tom neskoršom období za menšiu odmenu a navyše v noci.

Ľudí naozaj môžeme deliť na ranné škovránky a nočné sovy

Lenže vysvetlenie je úplne jednoduché. Ľudí často delíme na ranné škovránky a nočné sovy. Nie je toto delenie len výhovorka tých, ktorí dávajú prednosť zábave pred odpočinkom a dlho ponocujú?

A prečo by to príroda takto zariadila? Predstavte si partnerov, kedy jeden je ranný škovránok a druhý nočná sova? Načo by bolo dobré, aby spali každý v inom čase? Odpoveď je jednoduchá. V prvom rade na zaistenie bezpečia a ochranu detí, potomstva. Vedci hovoria, že ranných vtáčat je približne 40 percent, nočných sov 30 a ostatných 30 percent sa pohybuje medzi škovránkami a sovami.

Mozog nočných sov nedokáže ráno naplno fungovať

Pokiaľ nočná sova musí vstávať zavčasu, jej mozog sa nedokáže poriadne naštartovať a pracuje v akomsi polospánku. V tomto smere sú v našej spoločnosti zameranej na podávanie výkonov doobeda nočné sovy znevýhodnené.

Nastavenie je genetické a nedá sa prestaviť. Príroda to takto zariadila na ochranu členov spoločnosti, keď vždy niekto bdel, aby dával na skupinu pozor a mohol zavčasu zbadať hroziace nebezpečenstvo.

Neodsudzujme preto ľudí, ktorým sa nechce chodiť ráno do práce. Nemusí za tým byť ich lenivosť, ale len obyčajný cirkadiálny rytmus, ktorý v nás príroda nastavila práve preto, aby nás ochránila. Pre niekoho je doslova utrpením žiť v bežnom dennom rytme a vstávať ráno o šiestej či ísť spať okolo desiatej večer. Pre niektorých je doslova prirodzené ísť spať až v skorých ranných hodinách okolo druhej nadránom a vstávať po ôsmich hodinách o desiatej predpoludním.

V ďalšej časti článku sa dozviete, ako vplýva nedostatok spánku na staršiu generáciu a hlavne to, čo vlastne znamená nedostatok spánku. Ako vieme, či sme spali dosť? Ja som si nahovárala, že som spala dosť, ale jedna zásadná vec, ktorú vedci vyskúmali, ma neskutočne prekvapila.

Pokračovanie

V ďalšej časti článku sa dozviete, ako vplýva nedostatok spánku na staršiu generáciu a hlavne to, čo vlastne znamená nedostatok spánku. Ako vieme, či sme spali dosť? Ja som si nahovárala, že som spala dosť, ale jedna zásadná vec, ktorú vedci vyskúmali, ma neskutočne prekvapila.

Otvoriť ďalšiu kapitolu