Špecialitou môjho známeho je nočné vyjedanie chladničky: slaninka, klobásky. Typický chlapík s bruškom, viac široký ako vysoký. Hovorievali sme si, že ten dlho nevydrží. Ale to sme sa mýlili. On už totiž bude mať čoskoro osemdesiat. Niekto by namietol, že má skvelú genetiku, ale možno je to inak.

Či sme zdraví, šťastní alebo štíhli závisí od toho, čo sa deje v našich bunkách. Každá bunka obsahuje mitochondrie, ktoré premieňajú tuk alebo cukor na energiu. A energia je kľúčová, bez nej by sme si ani šnúrku na topánke nezaviazali. Mitochondrie sú ako malé elektrárne, vytvárajú energiu pre náš život.

Energiu potrebujú svaly, mozog, trávenie, srdiečko, krvný obeh, pečeň… Podľa toho, koľko energie daná časť tela potrebuje, má každá jeho bunka rôzne počty mitochondríí. Niektoré orgány ich majú v každej bunke tisícky, napr. srdce, iné len stovky, napríklad kosti. Úplne najviac ich má ženské vajíčko, až do 100 000.

Je dôležité, aby mitochondrie boli zdravé. Sú však citlivé a ľahko sa poškodia. Napríklad jedom z výfukových plynov, liekmi, stresom, ale aj nadmernou fyzickou či športovou záťažou. Poškodené mitochondrie nedokážu vytvárať dostatok energie a my sa cítime unavení, prípadne ochorieme. Preto si ich musíme chrániť a strážiť.

Moja kamarátka Alenka mala pocit, že jej do ideálnej hmotnosti chýba zhodiť len dve–tri kilečká. Vybehla do posilňovne a druhý deň sa dovalila ochkajúc a krivkajúc: ,,Mám strašnú svalovicu… Ale nevadí, hlavne že kilá pôjdu dole.“ Ona bola síce spokojná, ale jej telo asi menej.

Najnovšie vedci tvrdia, že svalovicu má na svedomí popretŕhanie najtenších a najslabších svalových mikrovlákien, ktoré neunesú napätie pri veľkej fyzickej námahe. Tieto trhliny spôsobujú v bunkách svalov mierne zápaly, ktoré sa odzrkadlia v svalovej horúčke.

Lenže zápaly nie sú len z cvičenia. Oveľa nebezpečnejšie zápaly totiž vznikajú v bunkách zo zlej výživy. Mitochondrie na svoju činnosť potrebujú enzýmy, vitamíny (hlavne zo skupiny B) a kyslík. Keď je týchto troch základných látok nedostatok, mitochondrie nedokážu využiť cukor prijatý z potravy na vytvorenie energie. Cukor potom v bunke kvasí, vytvára sa kyselina mliečna, bunka sa prekyselí a poškodí. Viac poškodených buniek spôsobí poškodenie orgánu, ktorý tvoria.

Celkom nedávno sa v tlači objavili články a fotografie dámy menom Carolyne Hartz. Má sedemdesiat rokov, ale vyzerá sotva na päťdesiat. Jej recept na zdravie a mladosť: Doprajte telu viac pohybu a hlavne dbajte na to, čo vložíte do úst. Tejto pani v štyridsiatke hrozila cukrovka druhého typu, a preto prestala jesť cukor. Tomu vďačí za svoj mladistvý výzor a zdravé telo.

Niektorí ľudia si myslia, že cukor treba jesť, aby neboli unavení a nervózni. Ale viete, že dostatok cukru obsahuje aj zelenina? Taká tekvica, mrkva, zeler, cvikla majú cukru habadej a k nemu ako bonus aj vitamíny a ďalšie cenné látky, napríklad vlákniny.

Okrem cukru, dokážu mitochondrie vytvoriť energiu aj z tukov. Ak však nie je v tele dostatok živín (vitamíny skupiny B, horčík, železo), tuky sa nespália, ale miesto toho sa uložia ako energetická rezerva. My potom nariekame, že máme pneumatiky, a pritom za to častokrát môže nedostatok vitamínov, horčíku, či železa.

Tematiku o potravinách som podrobne spracovala a súhrn Vám rada pošlem zdarma.

K tomuto článku ma inšpiroval rozhovor Vlada Zlatoša s Andrejom Medveďom o mitochondriálnom zdraví.