Ako si pripraviť zdravé raňajky

Čo by mali obsahovať zdravé raňajky pre ženy? Nebudem vás napínať, pred vysvetlením samotných dôvodov si môžete rovno prečítať zoznam nápojov a zoznam pokrmov.

Odporúčam vám tiež stiahnuť si mojich 5 najlepších receptov pre rýchle a zdravé raňajky.

Najvhodnejšie nápoje pre zdravé raňajky

Nápoj: Bezkofeínová, púpavová, čakanková káva, bylinkový čaj alebo teplá voda s citrónom

Pokiaľ raňajkujeme pred deviatou hodinou, nemali by sme prijímať kofeín. Ráno je totiž najvyššia hladina hormónu kortizol, čo pomáha organizmu zvládnuť prechod z nočného odpočinku do denných aktivít.

Pri požití kofeínu sa hladina kortizolu zvýši nad normálne hranice, čo v našom tele zvyšuje úroveň stresu. Preto by zdravé raňajky nemali obsahovať čierny čaj ani kávu. Kortizolu sa hovorí aj stresový hormón a nie je vhodné ho ráno umelo zvyšovať. Veď prečo si zbytočne vytvárať nebezpečný stres.

Pre zdravé raňajky tiež neodporúčam nič studené, dokonca ani studenú sprchu. Naopak, organizmus sa po spánku potrebuje zahriať.

Musím sa priznať, že kedysi sa mi stalo, že som vypila ráno po zobudení studenú vodu a možno mi nebudete veriť, ale dostala som nádchu. Takže ráno je dobré byť v teplúčku s teplými nápojmi.

Výborná je púpavová káva. Je to novinka na trhu zatiaľ bez zbytočných prídavných látok, ktorá pomáha organizmu s detoxom. A môžem potvrdiť, že nápoj z praženého koreňa púpavy aj výborne chutí.

Rovnako bylinkový čaj či pohár teplej vody s citrónom je dobrá voľba. Druh čaju nie je až taký významný, hlavne by nám mal chutiť. Dôležité je, aby bolo tekutiny dostatok, a citrón výborne naštartuje organizmus.

Ideálne je hneď po zobudení vypiť aspoň 4 deci. Po noci je totiž organizmus prirodzene dehydrovaný, a preto si zaslúžiť doplniť tekutiny.

Najvhodnejšie pokrmy pre zdravé raňajky

Jedlo: zelený smoothie, ovsená kaša, dusená a kvasená zelenina, žĺtok, jogurt a bryndza (stiahnite si presné recepty kliknutím na tento odkaz)

Zdravé raňajky a ovsené vločky, to už je skoro klasika. Teplá kaša z ovsených vločiek je dobrá voľba, ale v prípade, že ste si naordinovali nízko-sacharidovú diétu (napríklad je odporúčaná na prevenciu Alzheimeru), potom by zdravé raňajky mali mať dusenú alebo čerstvú zeleninu.

Čerstvá zelenina je najlepšia vo forme smoothie, teda rozmixovaná. Dá sa s tým naozaj vyhrať, až čoskoro zistíte, že kombinácie zeleniny a ovocia sú netradične chutné. Teraz sú mojou najobľúbenejšou kombináciou čerstvé špenátové listy s citrónovou šťavou, uhorkou a prípadne banánom (ak si môžete dovoliť sladké).

Rovnako je vhodné primiešať si k zdravým raňajkám žĺtok. Pre ľudí so zníženou imunitou sa neodporúča surový, ale ak nemáte s imunitou problém a máte kvalitné vajcia, surový žĺtok je výživnejší.

Žĺtok totiž zabezpečí pre organizmus polovicu dennej potreby minerálov. Aj Talianka Emma Morano, ktorá žila 117 rokov tvrdila, že každý deň zje až tri vajíčka. Dve surové a jedno varené.

No a ešte prichádza k slovu ďalšia zásadne dôležitá zložka a tou je niečo, čo obsahuje dostatok dobrých baktérií. Môžete na to použiť kvalitný probiotický jogurt alebo bryndzu.

Môj recept pre poctivý domáci jogurt bez zahusťovadiel

Zmiešajte liter plnotučného mlieka s 250ml šľahačky na šľahanie. Pridajte probiotické baktérie a nechajte pri 40 stupňoch stáť jeden až dva dni.

Jeden 150ml pohárik takéhoto domáceho jogurtu stojí po zrátaní všetkých ingrediencií iba päťdesiat centov a je to skutočná pochúťka.

Stiahnite si všetkých 5 receptov pre rýchle a zdravé raňajky.

Treba spomenúť, že s mliekom a mliečnymi výrobkami je to dnes komplikované (niektorí odborníci tvrdia, že by sa nemali jesť vôbec, iní si myslia, že mliečne výrobky sú neoceniteľným zdrojom vápnika).

Aj ja v mojom detoxifikačnom pláne odporúčam mlieko dočasne vynechať zo zdravých raňajok. Navyše mnoho ľudí má intoleranciou na mliečny cukor (laktózu) alebo alergiu na mliečnu bielkovinu. Preto postupujte s mliečnymi výrobkami opatrne.

Ak máte pocit, že vám jogurty alebo bryndza nerobí dobre, môžete zdravé baktérie získať aj z kvasenej zeleniny, či už kapusty, alebo kimči či sójového fermentovaného syru natta.

Čerešnička na torte je vitamín D

Ako „dezert“ pre zdravé raňajky je ideálne skonzumovať trochu tuku (maslo alebo lyžičku kokosového či ľanového oleja) a vitamín D.

Vitamín D je nesmierne dôležitý. Účinkuje na veľa chorôb a pomáha udržiavať tkanivo mladé. Pri dostatočných dávkach zlepšuje prognózu choroby alebo jej dokonca zabráni. Vitamín D odporúča aj M.D. Dale E. Bredesen vo svojej knihe Nepodľahnite Alzheimeru.

Vitamín D rodeľujeme na vitamin D2, ktorý je rastlinného pôvodu (huby, pliesne, rastliny) a vitamin D3, ktorý je živočíšneho pôvodu a je až štyrikrát účinejší.

Samotným vitamínom D to však nekončí…

Veľa žien trpí osteoporózou a preto užíva vápnik. Dôležité však je, aby sa vápnik zabudoval do kostí a spevnil ich. Na to je treba mať v krvi vitamín D a K.

Ak nebudeme mať v krvi vitamín D, vápnik nesplní svoju úlohu. Ak však budeme mať v krvi D a nebudeme mať K, vápnik nám ublíži pretože sa nezapracuje do kostí, ale sa presunie sa do krvnej steny a spôsobí kôrnatenie.

Preto je vitamín K tak dôležitý pre prevenciu osteoporózy. Obsahujú ho práve kvasené produkty, či už kvasená zelenia, jogurt alebo fermentovaný sójový syr.

Či máte dostatok vitamínu D v krvi si môžete dať zmerať v laboratóriu. Napríklad v Alpha Medical ako samoplatca. Ja som si takýto test preventívne dala spraviť a zistila som, že mám vitamínu D skoro päťkrát menej, ako je optimálna hladina. Toto zistenie ma naozaj prekvapilo, pretože v lete som veľa času trávila na slniečku, napriek tomu hladina vitamínu D je u mňa na dolnej hranici.

Pani doktorka z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie Jana Čepová tvrdí, že až 80 percent populácie v Čechách má nedostatok vitamínu D a ja predpokladám, že na Slovensku je to veľmi podobné. Potvrdili to aj moje hodnoty.

Keďže je dostatok vitamínu D pre zdravie nesmierne dôležitý, mali by ste vedieť vaše hodnoty v krvi a podľa nich ho dopĺňať, ideálne vo forme vitamínu D3, ktorý dostanete v lekárni a jeho forma je účinnejšia ako D2.

Záver

Nemala by som na záver zabudnúť na tú možno super najdôležitejšiu ingredienciu pre zdravé raňajky, a to je nepohádať sa hneď zrána s ufrflaným partnerom. Raňajky si treba dať v pokojnej atmosfére a s pôžitkom si vychutnať každé jedno sústo.

Zdravé raňajky podľa tohto návodu vám pomôžu pri:

  • prevencii osteoporózy,
  • rakoviny,
  • Alzheimeru
  • a omladení organizmu.

Ak spomenuté komponenty zdravých raňajok dodáte telu hneď zrána, potom si už môžete užívať dňa so spokojným vedomím, že ste pre seba urobili ohľadom zdravej výživy maximum.

Nový článok už čoskoro


Raz týždenne posielam svojim čitateľkám email s novým článkom a zaujímavé informácie naviac. Zapíšte sa, ak máte záujem 🙂

Sľubujem, že to bude stáť za to, no ak náhodou nie, budete mať kedykoľvek možnosť sa zo zasielania emailov odhlásiť. A pretože si cením Vaše súkromie, môžete si tiež prečítať moje zásady ochrany osobných údajov, aby ste sa uistili, ako bezpečne zaobchádzam s týmito dátami.

One thought on “Ako si pripraviť zdravé raňajky

Comments are closed.