Pravda o doplnkoch stravy

Niekedy ani jesť zdravo nestačí. Stáva sa, že telo potrebuje doplniť nejaké látky, ktoré sú v potrave zastúpené iba v príliš malom množstve. Vtedy môžu poslúžiť doplnky stravy.

Treba však mať na pamäti, že doplnky stravy sú skvelým pomocníkom, ale zlým pánom. Napriek tomu, že niekedy sú nevyhnutné, treba vždy uprednostňovať zdravý životný štýl pred pohodlím piluliek.

V každom prípade je dôležité vedieť, kedy a aké doplnky stravy môžu pomôcť. Ukážeme si teraz tie najdôležitejšie.

Vitamín D

Vitamín D patrí medzi základné doplnky stravy. V našej populácii má väčšina ľudí tohto vitamínu nedostatok, a pritom je to jeden z tých najdôležitejších. Pomáha regulovať množstvo vápnika a fosforu v tele, čo je nevyhnutné pre udržanie zdravých kostí, zubov a svalov.

V posledných desaťročiach sa preukázala dôležitosť tohto vitamínu v mnohých ďalších procesoch tela. Významne pôsobí napríklad aj na udržiavanie a zvyšovanie imunity organizmu a má protirakovinové účinky.

K deficitu vitamínu D dochádza počas celého roka u ľudí, ktorí nemajú dostatočný prístup k slnečnému žiareniu (ak sa zdržujete väčšinu času zo dňa v interiéri, patríte do tejto skupiny). Svetoví odborníci odporúčajú vitamín D ako doplnok stravy po celý rok. V Nórsku sa napríklad začal vitamín D pridávať do potravín rovnako, ako je u nás zaužívané pridávať jód do soli.

Keďže tento vitamín je veľmi dôležitý, napísala som o ňom už niekoľko článkov:

Omega-3

Ďalším skvelým doplnkom stravy je rybí olej, pretože na Slovensku konzumujeme málo rýb a väčšinou máme nedostatok Omega-3 mastných kyselín.

Nemecká biochemička Dr. Johanna Budwig študovala vzorky krvi svojich pacientov a hľadala nejakú súvislosť medzi kvalitou krvi u chorých a zdravých ľudí. Prišla na to, že zdraví ľudia majú v krvi v porovnaní s chorými vyšší obsah tukov typu omega-3. Tuky typu omega-3 patria medzi esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správnu činnosť organizmu.

Okrem rýb sa skvelým zdrojom tukov typu omega-3 aj semienka ľanu a z nich vylisovaný olej.

Horčík

Čo sa týka minerálov, tak najväčším nedostatkom zo všetkých minerálov má ľudstvo pri horčíku.

Pre mnohé potravinové zdroje horčíka platí, že pokiaľ potraviny obsahujú vlákninu, je v nich prítomný aj tento minerál. Pre milovníkov čokolády je to dobrá správa, že jedným z najlepších zdrojov horčíka je kakao, ale aj celozrnné výrobky, banány, zemiaky, pomaranče alebo špenát.

Na druhej strane existuje mnoho potravín, ktoré využitie horčíka zo stravy sťažujú – napríklad biele pečivo, údeniny, alkohol. Takže takým potravinám je lepšie sa vyhýbať.

Resveratrol

Je dosť možné, že ste o resveratrole ešte nepočuli. Je to antioxidant, ktorý sa nachádza v šupke hrozna (a teda aj v červenom víne) a v bobuľovitých plodoch. Je to fytonutrient, teda bioaktívna chemická látka v potravinách, ktorá spomaľuje proces starnutia vďaka tomu, že pomáha mitochondriám.

Mitochondria je súčasť každej bunky nášho tela. Je to akýsi motor bunky, ktorý pre ňu vytvára energiu. V tele ich máme trilióny a spoločne vytvárajú všetku energiu, ktorú cítime a ktorú potom môžeme používať na to, aby sme žili.

S narastajúcim vekom starnú aj naše mitochondrie a niektoré z nich prestanú byť schopné vykonávať svoju funkciu. Resveratrol ich obnovuje a tým nás udržuje mladými. Zároveň zapína gény, ktoré nás ochraňujú pred rôznymi chronickými ochoreniami.

Kurkuma

Ešte treba spomenúť aj kurkumu, ktorá sa označuje ako najsilnejší prírodný protizápalový prostriedok. Kurkuma pochádza z koreňa turmeriku. Podobá sa zázvoru, no vnútri vnútri žiarivo žltý až oranžový.

Práve za tú farbu je zodpovedná látka kurkuma. V dnešnej dobe sa kurkuma začína stále viac používať aj v našich končinách ako korenie pri varení.

Podporuje naše telo v boji proti chronickým chorobám súvisiacim s vekom, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, alzheimerova choroba, osteoartritída a reumatizmus.

Kakao

Ďalšou skvelou potravinou je kakao. Hovoríme o skutočnom, čistom kakau – teda nie o holandskom kakau a iných upravených či odtučnených produktoch, ktoré obsahujú aj protihrudkovacie látky či iné pridané chemikálie.

Skutočné čisté kakao prispieva k dlhovekosti tým, že spevňuje krvné riečištia, zlepšuje cirkuláciu krvi, prispieva k dobrej nálade a rovnako dobre vplýva aj na mozog.

Melatonín a kolagén

Jedným z veľmi dôležitých potravinových doplnkov pre seniorov je melatonín. Je to hormón, ktorý nám pomáha zaspať a spať dlhšie. Tento hormón sa s vekom v tele znižuje.

Avšak spánok je veľmi dôležitý pre regeneráciu, a preto pokiaľ máte so spánkom problémy, môžete na určitý čas vyskúšať melatonín ako potravinový doplnok.

Podobne, ako melatonín aj kolagén sa s vekom z nášho tela stráca. Kolagén je akési lepidlo, ktoré doslova drží naše telo pokope. Nedostatok kolagénu sa prejavuje: ovisnutou kožou, vráskami, problémami s kĺbmi, takže je tiež na zváženie, či si jeho príjem zabezpečíme výživovým doplnkom.

Zhodnotenie súčasnej situácie

Zodpovedajte si pár otázok, aby ste zistili, ako ste na tom so zdravým stravovaním.

Dajte si jeden bod za každý deň v týždni, v ktorom spĺňate podmienku v nasledovných troch otázkach. Čiže môžete dosiahnuť maximum 3×7 = 21 bodov.

  • Koľko dní v týždni jedávate zeleninu ako hlavné jedlo?
  • Koľko dní v týždni jedávate strukoviny ako hlavné jedlo?
  • Koľko dní v týždni jedávate ryby ako hlavné jedlo?

Teraz si odoberte jeden bod za každý deň v týždni, kedy jete akékoľvek jedlo, ktoré nebolo vypestované, vychované v prirodzených podmienkach, alebo obsahuje akékoľvek chemikálie, konzervanty či rafinované zložky, alebo je kupované už v uvarenej podobe.

Aké je vaše výsledné skóre?

Zvoľte si jeden malý krôčik, ktorým skúsite svoje zdravovanie zlepšiť.

Podeľte sa v komentári.

O strave ako druhom pilieri dlhovekosti už teraz viete všetko potrebné. V ďalšej časti prejdeme na tretí pilier dlhovekosti.

Tento článok má 38 komentárov

38
  1. Súhlasím s Vašimi nazormi. Rada sledujem danú tému, napr. som akurát dočítala Čínsku štúdiu, ktorá na dlhodobých výskumoch vedeckých odborníkoch potvrdzuje aj Vaše tajomstvá dlhovekosti.
    Teším sa na Vaše ďalsie pokračujúce časti a prajem Vám úspešný zdravý a šťastný rok 2022 .

    1. Čínska štúdia je rozsiahla a zaujímavá. Verím, že napriek Vašim znalostiam, budú aj ďalšie články pre Vás zaujímavé. A vždy je fajn informácie si opäť pripomenúť. Aj Vám prajem úspech a zdravie v novom roku.

  2. Pri vareni strukovin pridavam bobkovy list a ku koncu majoranku a oregano pre lahsie stravitelnost a robim vacsinou ako kyselu variantu
    Smotana a ocot aj ako privarok deti to mali radi lepsie ako z konzervy co je dnes bezne ale aj tam by som pri dala ocot
    Prajem vela radostnej tvorby v tejto narocnej pandemic dobe
    Doporucujem oreganovy olej pre ochranu zdravia ..
    Antivirusovy…..

    1. Ďakujem za cenné rady, ani ja nie som za konzervy – majú veľmi negatívny vplyv na zdravie aj životné prostredie.

  3. Ďakujem za článok, ktorý má obohatil, najmä o strukovinách a diabete, knihu som si hneď objednala, prvú o štíhlosti už mám. S pozdravom

    1. Cením si vašu dôveru, verím že kniha Zmysluplná dlhovekosť bude pre vás obohatením. Je v nej veľa informácií aj o zdravom stravovaní.

  4. Ďakujem za článok. Čo sa týka stravovania, dlho som sa vyhýbala rybám, neboli mi po chuti. Minulý rok som však našla jednoduchý a chutný spôsob prípravy rýb na zelenine (stačí vyhľadať v Google). Odvtedy si raz týždenne pochutím na pstruhovi, treske, losose alebo pražme.

    1. Ryby môžu byť lahôdkou, ak sa správne pripravia. Osobne mám veľmi rada, keď sa k rybe servíruje v miske olivový olej zmiešaný s citrónom a majoránkou – lyžičkou si potom môže každý stolovník pokropiť rybu touto jednoduchou omáčkou, ktorá zjemní chuť a dodá rybám šmrnc.

  5. Článok som si so záujmom prečítala, nakoľko sa snažím zdravo jesť a kupovať potraviny, ktoré sú prospešné zdraviu. Zaujala ma najmä časť strukoviny a ich prospešnosť pre ľudí, ktorí sú ohrození cukrovkou.Ďalej, že konzumácii mlieka by sme sa mali vyvarovať, kvôli látkám, ktoré sa pridávajú kravám v komerčných podmienkach a neposlednom rade o tvorbe až 90% serotonínu v čreve.
    Pred pár dňami ma nemilo v potravinách prekvapilo zistenie, že strukoviny od slovenského výrobcu sú pôvodom z Číny. Pripájam sa k prianiu všetkého dobrého v Novom roku 2022.

    1. Veru, to aj mňa vždy zarazí. Hoci čínsky tovar nemusí byť zlý, väčšinou sa dovezie to najlacnejšie. Preto je lepšie sústrediť sa na produkty našej krajiny.

  6. Dobrý deň,
    ja mám problém, že kvôli HIT nemôžem jesť žiadne fermentované potraviny…teda ani tie, ktoré pomáhajú udržať zdravú črevnú mikroflóru…viete mi niečo poradiť? Ďakujem:))

  7. Dobrý deň,
    milujem jesť strukovinu-tradičná slovenská potravina.Je známe,že na fazuli,šošovici,hrachu,cíceri,bôbe prežili naši starí a prastarí rodičia dve svetové vojny,preto by sme na nich nemali zabudať. Vraj konzervované strukoviny obsahujú menej nafukujúcich sacharidov. Prajem veľa tvorivosti a inšpirácie v Novom roku 2022.

    1. Konzervovanie je akási predpríprava, strukoviny je však vhodné opláchnuť od soli. Ja si ich radšej namočím sama a konzervy používam len v prípade nutnosti kvôli ochrane životného prostredia.

  8. Dobrý deň, ďakujem za článok v ktorom som sa dozvedela ako mám postupovať pri konzumácii strukovín aby ma nenafukovali. V Novom roku prajem veľa zdravia.

  9. Dobrý deň, aj vám len to najlepšie do nového roku. Ďakujem za vaše články, ktoré ma dosť nesmerovali. V každom nájdem niečo zaujímavé a chcem poďakovať aj za knihu Zdravá a štíhla aj po päťdesiatke. Každodenné zapisovanie stravovania a pohybovej aktivity dosť prekvapilo a pomohlo mi upraviť moje návyky. Takže ešte raz vďaka

    1. Teším sa, že máte z mojich článkov úžitok 🙂 Rada tiež počujem, že kniha Štíhla a zdravá po 50-ke Vám pomohla k získaniu zdravých návykov, pretože to je jej ústrenou myšlienkou.

  10. Ďakujem za článok . Prihlásila som sa do novoročnej výzvy zo fitshakerom a majú veľmi skvele recepty , kde je veľa zeleniny . Som rada že budem cvičiť a zároveň sa zdravo stravovať a vaše články mna nakopnú a povzbudia aby som vydržala . Vďaka

    1. Som rada, že vám moje články pomáhajú nakopnúť vás. To je super, želám veľa úspechov a výdrže pri cvičení a stravovaní.

  11. Knihu Zmysluplná dlhovekosť som prečítala , hneď ako mi prišla a veľmi ma inšpirovala. Určite ju budem pred známymi propagovať a budem sa v ďalšom živote ňou riadiť. Myslím si, že som po prečítaní knihy pozitívnejšie naladená.

  12. Ďakujem za možnosť čítať zaujímavé články.Kniha Štíhla zdravá po50
    je mojím spoločníkom.
    Čo sa týka vitamínov-doplnkov výživy- užívam ich denne, najma v čase keď záhrada odpočíva. Tá zelenina ktorá sa teraz predáva je akurát krásna.Vobec aj iné potraviny, keby boli v regáloch len skutočne zdravé, boli by poloprázdne regály. Ďakujem za informácie-želám pevné zdravie a veľa úspechov.
    Marta

    1. Veru s kvalitou potravín je to problém. Niekedy sa mi osvedčí kúpiť bio, nepokazí sa to hneď na druhý deň, ale aj to bio je diskutabilné.

  13. Dobrý deň želám.
    Čo sa týka doplnkov stravy,tak ja ich využívam.Hlavne vitamín D3 a kolagén na kĺby. Tiež som si dala d-čko zmerať a vraj je v norme. Odkedy užívam kolagén tak moje kolená sú o dosť pohyblivejšie a to aj vďaka pravidelnej turistike. No ten správny som musela nájsť,nie každý je fakt účinný. Pre mňa je naj od Dr.Max Collagen drink ktorý má 10 000mg collagen peptan,pri jeho užívaní naozaj pociťujem úľavu v klboch. Takže určite sú doplnky stravy čo aj pomôžu. 🙂

    1. Ďakujem za pekný komentár, celkom by ma zaujímalo koľko toho vitamínu D3 bolo, v norme znamená od cca 70 do 200, väčšina ľudí u nás je niekde okolo 70. Zaujímavá je informácia, že ten kolagén pomáha.

  14. Ďakujem Vám pani Júlia za každý príspevok, inšpiráciu, pozitívnu energiu. Prajem veľa elánu a energie do ďalšej tvorivej práce.

  15. Dobrý deň, odporúčam vyskúšať: dajte do rybacej polievky zeler a kel! Vynikajúce! Dve muchy jednou ranou, aj ryba aj zelenina. Každé ráno zjem mleté ľanové semienka s banánom, pomer omega 3 mám 1:7,3.

  16. Opäť skvelá kniha „ušitá na mieru“ ženám v najlepšom veku. Vďaka Júlia. Našla som tu veľa dobrých rád a tipov pre zdravé stravovanie. Pri varení a pečení som si obľúbila „zabudnuté“ potraviny: cícer, pohánku, proso a najmä špaldovú múku. Koláče, pečivo, chlieb zo špaldy majú nezameniteľnú chuť!

    1. Ja mám stále problém s obilninami, väčšinou nemám na ne chuť, zato zeleninu môžem v akomkoľvek množstve a najradšej si ju prichutím niečím kyslým (kinči, kyslá kapusta, kyslá uhorka, jogurt :). Ja som objavila cícer, ten je naozaj chutný.

  17. Srdečne pozdravujem,
    ďakujem za dobré rady, o ktorých vieme,
    no v rýchlom plynutí času občas na ne zabúdame.
    Mám tri dospelé deti, ktorým som varila, piekla v detstve
    tak, ako ma naučila mama a stará mama, Myslím, že zdravo aj pestro.
    Deti mi moju lásku a starostlivosť vracajú, radia mi čo, kedy, koľkokrát, v akom množstve jesť, aby som bola zdravá a cítila sa plná energie. V dnešnej dobe je určite lepší prístup k informovavosti, ale hlavne dostupnosti ingrediencií.
    Určite som zloženie jedálnička doplnila o viac strukovín a zeleniny s Vašimi radami. Kurkumu užívam aj nalačno v lyžičke sézamového oleja…
    Všetko, o čom píšete je veľmi múdro a pritom pochopiteľne napísané, za čo ďakujem.
    Vďaka za to, že Vás máme, Ste úžasná, veľa veľa zdravia a úspechov!

    1. Ďakujem za pekný komentár, páči sa mi, že máte vydarené deti a naučili ste ich dobrému životnému štýlu natoľko, že oni teraz radia Vám.

Pridajte komentár

Raz týždenne vyberám jeden komentár, ktorého autorke pošlem moju knihu Detox zdarma.

*